“WITH FAITH AND COMPETENCE”

Szakemberképzés és egészségügyi segítségnyújtás Csádban

Author: Főadmin Date: 2023. október 13., péntek 17:11

 

N'Djamena ­– Többoldalú együttműködés keretében a Baptista Szeretetszolgálat munkatársai és önkéntesei is részt vettek az elmúlt hetekben Csádban lezajlott orvos-humanitárius misszióban.


Csád Afrika éhségövnek is nevezett térségében, azaz a Száhel-övezetben helyezkedik el és jelenleg talán a régió egyik legmeghatározóbb állama.  A szomszédos országokban – a Közép-afrikai Köztársaságban, Szudánban és Líbiában – hosszú évek óta dúló konfliktusok, polgárháborúk, valamint a  Boko Haram terrorszervezet jelenléte és aktivitása Kamerunban, Nigerben és Nigériában rányomta bélyegét a régióban élő emberek életminőségére. A térségben zajló harcok elől sokan a ma még stabilnak mondható Csádba menekülnek, amely további terhet ró az országra. A térség megsegítése érdekében, a magyar kormány döntése alapján, a Hungary Helps Program részeként humanitárius és fejlesztési központ nyílik Csád fővárosában, N'Djamenában, ahonnan minap tért vissza egy humanitárius és orvosi segítséget nyújtó csapat, amelynek a Baptista Szeretetszolgálat munkatársai és önkéntesei is tagjai voltak.

A segítségnyújtás többek között az egészségügyi felmérés és feladatvégrehajtás, valamint a humanitárius szakemberképzés területén folyt. Utóbbit az Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Karán immár három évvel ezelőtt megkezdődött és azóta sikeresen folytatódó „Humanitarian Response Manager” elnevezésű, angolnyelvű, egyéves poszt-graduális képzés keretében hajtották végre a szakemberek. Az oktatási misszióban résztvevő kollégáink (Szilágyi Béla, Gál Dávid, Horváth Sándor és Szabó Márk) a képzésen túl konzultációs céllal menekülttáborokat látogattak, de segítséget nyújtottak az orvosoknak is.

A Baptista Szeretetszolgálat egészségügyi szakemberei (Dr. Lamboly Beáta, Dr. Papp István és Pavelcze László, a Rescue 24 parancsnoka, a BSZ veszélyhelyzet-kezelési igazgatója) pedig a misszióban résztvevő többi orvossal szorosan együttműködve egészségügyi intézményekben és menekülttáborokban egészségügyi felderítést végeztek, valamint az ország déli határszakaszán nyújtottak konkrét orvosi segítséget. 

Köszönjük a munkatársak és az önkéntesek munkáját, az együttműködés folytatódik!

 

RELATED NEWS

Két csapatunk is második lett a robotika Európa-bajnokságon

Németország - Június 12 és 16 között, Németországban került megrendezésre az European RoboCup Junior 2024 elnevezésű robotika Európa-bajnokság, melyen a Baptista Szeretetszolgálat robotika tehetségprogramja két rescue kategóriában képviselte Magyarországot.

Megújult két oktatóterem Csádban, megtörtént az átadás

N'Djamena - A Hungary Helps Program és a Baptista Szeretetszolgálat közreműködésével két oktatóterem is megújult Csádban.

Látásjavítás modern eszközökkel, magyar szakértelemmel

N'Djamena - A Baptista Szeretetszolgálat a csádi projektek folytatásaként május 21-én elindította az optikusképzést. A tréning célja, hogy a látszerészet területén dolgozó helyi szakembereknek bemutassák a modern technológiára épülő szemvizsgálat és a különböző típusú szemüveglencsék és a szemüvegkészítés aktuális technikai alapismereteit.

Lap tetejére