“WITH FAITH AND COMPETENCE”

Magyar agrártechnológiai termék a humanitárius segítségnyújtás érdekében

Author: Főadmin Date: 2023. augusztus 05., szombat 10:50

 

Bejrút – 2023. július 29-én ünnepélyes keretek között átadtuk a magyar innovációval készült Gyökéritatót a szír és a libanoni gazdák részére. Az eseményen hazánk libanoni nagykövetségét Fodor Zoltán kereskedelmi attassé, a Hungary Helps Ügynökséget Kovács Péter vezérigazgató és munkatársai, a fogadó felet libanoni partnerszervezetünk vezérigazgatója, Nabil Costa, míg a Baptista Szeretetszolgálatot Gál Dávid ügyvezető igazgató és kollégái képviselték.

 

A Baptista Szeretetszolgálat hajtja végre a Hungary Helps Ügynökség által támogatott Agro-Help Hungary elnevezésű mikro-mezőgazdasági projektet, melynek célja a hátrányos helyzetű, vagy üldöztetett keresztény közösségek megsegítése Kenyában, Libanonban és Szíriában. Kenyát követően a projekt Libanonban és Szíriában is a tréning fázisba került, dr. Steier József agrármérnök vezetésével közel húsz előzetesen kiválasztott szír és libanoni gazda készült fel a Gyökéritató szakszerű használatára. A tesztprogramban a kiválasztott farmerek többsége a libanoni Zahle, Akkar libanoni-szír határmenti megyékből és a szíriai Homs megyéből érkezett. A segítség elsősorban mikro-mezőgazdasági jellegű, de a projekten keresztül számos, az ENSZ által megfogalmazott fejlesztési célt is igyekszünk megvalósítani.

 

Nabil Costa 1998-ban csatlakozott a non-profit szektorhoz, közel 17 éve partnere a Baptista Szeretetszolgálatnak, többek vezetője a Libanoni Oktatási és Társadalmi Fejlesztési Társaságban (LSESD). Ezzel párhuzamosan a Libanoni Evangélikus Iskolák Szövetségének (AESL) főtitkára. Az elmúlt évek folyamán új utakat keresve hálózatot épített ki olyan rendkívül hiteles oktatási intézményekkel, mint a Consortium for Global Education (CGE) és a Samford University, az egyesület oktatási lehetőségeinek bővítése céljából. Globális szinten Nabil a Baptist World Alliance (BWA) alelnökeként dolgozott 2010 és 2015 között. Munkássága elismeréseként 2011 májusában a Samfordi Egyetem Nabil Costát a „Humane Letters Doctorate” címmel tüntette ki.

 

Az ünnepélyes alkalmon magyar részről jelen volt Fodor Zoltán, hazánk libanoni nagykövetségének kereskedelmi attaséja, a Hungary Helps Ügynökség részéről Kovács Péter vezérigazgató, Bokor Attila igazgatóhelyettes és Czagány Éva titkárságvezető, a Baptista Szeretetszolgálatot pedig Gál Dávid ügyvezető igazgató, Horváth Sándor projektvezető, valamint Prof. Dr. Steier József, a projekt mezőgazdasági szakértője képviselte.

Az Agro-Help elnevezésű projektet a Hungary Helps program támogatásával a Baptista Szeretetszolgálat valósítja meg Libanonban, Szíriában és Kenyában. A projekt célja, hogy segítséget nyújtson az említett országokban az üldözött, hátrányos helyzetű keresztény és humanitárius szükséget szenvedő közösségek részére mikro-mezőgazdasági támogatáson keresztül. További cél a humanitárius és társadalmi válsághelyzet által fenyegetett csoportok helyben történő megsegítése. A fentiekre hatékony választ ad egy összetett növénygazdálkodási szemlélet kialakítsa, és a lehető legjobb eredmények elérése érdekében a Gyökéritató (angolul: Agrooter) termék bevezetése. A projekt során fontos szempont a szemléletformálás, és a növénygazdálkodási szaktanácsadás is. 

 

A Közel-Keleten és Afrikában egyre nagyobb hatása van a klímaváltozásnak. Ennek következtében az éves csapadékmennyiség eloszlása megváltozott, a hosszan tartó száraz időszakot hirtelen heves esőzések követik. Ez az év egy részében szárazságot okoz, hosszabb távon pedig a talaj nagymértékű erodálódását okozza. Az éves átlag hőmérséklet növekedése ugyancsak fokozza a szárazságot, amely a növények degradálódásához vezet. 

 

A projekt három lépcsőben valósul meg. Első lépésben a helyszíni előzetes kutatás és konzultáció során meghatározták a humanitárius kitettséget, a klimatikus viszonyokat és azok változását az elmúlt időszakban, majd talajtani vizsgálat, a helyben termesztett mezőgazdasági terményjellemzők, valamint a hosszú távú fenntarthatóság lehetőségének vizsgálata következett. Legutóbb, az úgynevezett második szakaszban – az előzetes felmérésre épülő tanulmány eredményei alapján – növénygazdálkodási szaktanácsadásra, az optimális felhasználást bemutató felhasználói kézikönyv átadására, valamint a helyszínek Gyökéritatóval való ellátására került sor. A harmadik fázis a nyomon követés lesz, amikor mentorálás mellett az eredmények és a tanulságok összegyűjtése történik meg.   

A projekt az innovatív magyar agrártechnológiai termék és a hozzá kapcsolódó tudás exportálását tűzte ki céljául a humanitárius segítségnyújtás érdekében. A programmal a szakemberek 200-600 ezer főt számláló, válság sújtotta közösségek életminőségét kívánják javítani az elkövetkező években. A projekt az ENSZ fenntartható fejlődési céljaihoz is hozzájárul (Sustainable Development Goals /SDGs/ – SDG15 – szárazföldi ökoszisztémák védelme, SDG12 – felelős fogyasztás és termelés, SDG4 – minőségi oktatás, SDG13 – fellépés az éghajlatváltozás ellen, SDG1 – a szegénység felszámolása, SDG8 – tisztességes munka és gazdasági növekedés, SDG9 – ipar, innováció és infrastruktúra.)

 

A Gyökéritató hatékonyságát a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Pécsi Talajbiológiai Laboratóriuma által 2011-ben végzett vizsgálati jelentés is bizonyítja. Ennek alapján a haszonnövények folyadékfelvételében legalább 50 százalékos vízmegtakarítás érhető el a termék talajba juttatásával. A kizárólag természetes anyagokból készült jellegzetes kialakítású, üreges szerkezetű csövecske nedves és levegős környezettel támogatja a gyökerek fejlődését. A növények táplálása nem különféle, sokszor környezetszennyező vegyszerekkel történik, hanem a talaj mikroorganizmusainak (baktériumok, gombák) aktiválásával. Az ásványi mikroőrlemény tartalmú és szerves kötőanyaggal stabilizált Gyökéritató csövecskék nem csak a növényeknek, de a talaj életének is tápanyagforrásai lesznek. Így tehát képes optimalizálni a növények víz- és tápanyagfelvételét, miközben a talajt is folyamatosan táplálja. A talajban élő mikroorganizmusokat „eteti, itatja”, vagyis táplálja és ellátja nedvességgel. A kisebb csapadék/öntözési igény révén a Gyökéritató egyrészt alkalmassá teszi a szárazabb szubkultúrás területeket haszonnövények termesztésére, másrészt a honos növények termesztésének optimalizációját éri el.

Projektvezető: Horváth Sándor (Baptista Szeretetszolgálat). 

RELATED NEWS

Szakemberképzés és egészségügyi segítségnyújtás Csádban

N'Djamena ¬ Többoldalú együttműködés keretében a Baptista Szeretetszolgálat munkatársai és önkéntesei is részt vettek az elmúlt hetekben Csádban lezajlott orvos-humanitárius misszióban.

Finn segélyszolgálati vezetővel a határon, úton Kárpátaljára

Beregsurány - Az ukrajnai háborúval kapcsolatos kárpátaljai tevékenységét részben a finn Fida segélyszervezettel való együttműködésben hajtja végre a Baptista Szeretetszolgálat.

Libanoni és szíriai gazdákat segít a Hungary Helps Programon keresztül a Baptista Szeretetszolgálat

Bejrút – 2023. július 29-én ünnepélyes keretek között átadtuk a magyar innovációval készült Gyökéritatót a szír és a libanoni gazdák részére. Az ünnepélyes eseményen hazánk libanoni nagykövetségét Fodor Zoltán kereskedelmi attassé, a Hungary Helps Ügynökséget Kovács Péter vezérigazgató és munkatársai, a fogadó felet libanoni partnerszervezetünk vezérigazgatója, Nabil Costa, míg a Baptista Szeretetszolgálatot Gál Dávid ügyvezető igazgató és kollégái képviselték.

Lap tetejére