“WITH FAITH AND COMPETENCE”

Emberséggel és szeretettel, nehéz sorsú családok gyermekei között

Author: Főadmin Date: 2021. június 19., szombat 10:33

 

Székely – A Baptista Szeretetszolgálat négy kelet-magyarországi helyszínen, Rohodon, Székelyen, Magyon és Besenyődön szervezett nyári táborokat – az első turnusban június 15-től 22-ig, majd június 23-tól 29-ig – elsősorban rászorult helyzetben élő családok gyermekei számára, lelkes önkéntesek segítségével. Ezekben a falvakban a Felzárkózó Települések elnevezésű hosszú távú kormányprogramot valósítja meg a segélyszervezet. A cél az, hogy a többi karitatív szervezettel közösen az ország háromszáz legszegényebb településén élők helyzetén javítsanak.

 

Székelyen három és fél hónapja működik a Jelenlét Pont, amelynek egyik munkatársa most is a táboroztatók között van.

– Itt akarjuk a gyerekeket összetartó közösséggé alakítani, a programoktól, a tábor napjaitól várjuk igazán a „csodát” – mondta Tóth Barbara.  – A Jelenlét Pontot folyamatosan rendezzük be, a tanodánk például szeptemberben kezdi el működését. Napról napra mérjük fel az igényeket, azt, hogy a gyerekeknek pontosan mire van szükségük.

A tapasztalatok alapján Székely nagyon együttműködő település, a helyi tisztviselők és a szervezetek vezetői mindenben igyekeznek segíteni a segélymunkások tevékenységét. A lakosok eleinte kétkedéssel fogadták a baptistákat, ám amikor megtapasztalták szándékaikat, azt, hogy mennyit segítenek, megjött a bizalom is, és ma már őszintén elmondják a problémáikat. Mi a legnagyobb gond?

– Szerintem az, hogy kevés a gyerekeknek a tartalmas program, az időseknek a társaság hiányzik, a családok egy részénél pedig a ruhaadomány és a tartós élelmiszer is jó helyre kerül – összegezte tapasztalatait a nyíregyházi Barbara.

Ferenczi Fédra, a Felzárkózó Települések program egyik szakmai koordinátora elégedett, azt mondja, úgy látja, jól sikerült Székelyen a tábor.

– Nagy szó ez, hiszen első évben vagyunk jelen a településen, így sokáig nem lehettek visszatérő látogatói a Jelenlét Pontnak, de most már okkal bízhatunk abban, hogy ez megváltozik. A felzárkóztató program tavaly júliusban indult, idén márciusban sikerült átadni a Jelenlét Pontot, amely különböző foglalkozásokat biztosít napközis jelleggel, van például Szimfónia program, amelynek során a zenével ismerkedhetnek meg a jelentkezők, egy helyiségben pedig olyan szülők kaphatnak támogatást, akik legfeljebb hároméves gyermeket gondoznak. Sokat segítenek az önkéntesek, nagyon örülünk annak, hogy itt vannak velünk – teszi hozzá Fédra.     

Szabolcs-Szatmár megyében négy településen alakított ki Jelenlét Pontot a Baptista Szeretetszolgálat, egy további községben Pest megyében tették meg ugyanezt, majd rövidesen további négy szabolcsi és három nógrádi falu csatlakozik a felzárkóztató programhoz.

– Nagyon jól érzem magam itt a gyerekekkel, hiszen nagyon szeretem őket. Néha rosszak egy kicsit, de ez teljesen természetes – mondta Takács Eszter önkéntes, aki Budapestről, Káposztásmegyerről érkezett a Nyírségbe és a Baptista Teológia Akadémia másodéves hallgatója.

– Reméljük, hogy itt olyan élményekkel tudjuk megajándékozni a táborlakókat, amelyek sokáig elkísérik majd őket – csatlakozott véleményével a komlói baptista gyülekezet tagja, Schell László.

Lőrincz Viktor Down-szindrómás fiatalokkal foglalkozik, ezért rutinosnak számít az ilyen jellegű programok végrehajtása során. Bevallja, hogy mivel kisebbséghez tartozó gyerekekhez hívták, volt benne némi félelem. Ám kiderült, hogy ez alaptalannak bizonyult.

– Ahogyan egyre jobban megismertük egymást, egyre jobb tapasztalatokat gyűjtöttem velük kapcsolatban, ezért eldöntöttem, ha jövőre ismét lesz lehetőségem velük önkénteskedni, megint itt leszek – szögezte le a budapesti Viktor.

Ambrusné Bodnár Rita a főváros 3. kerületi polgármesteri hivatalban dolgozik.

– Szívesen vállaltam el a gyerekek felügyeletét és rengeteg tapasztalatot szereztem. Nem lehet mellettük elfáradni, mert nagyon sok örömöt adnak. Amennyit tőlünk kapnak, azt ők duplán visszaadják: nagyon hálásak és nagyon jó velük foglalkozni, ezért köszönöm, hogy itt lehetek!    

Schell Lászlónét, Beát is óvták, hogy eljöjjön, azt mondták, akár egészen félelmetes fiatalokkal is találkozhat.

– A gyerekek mindig gyerekek maradnak: a táborban különböző programokkal foglaljuk le őket, s hiába mások az életkörülményeik és sok szempontból egy másik világban élnek, sikerül lehetőséget kínálnunk nekik. Az emberség és a szeretet, amit tőlünk kapnak, egy jó úton indíthatja el őket.   

 

 

 

RELATED NEWS

A Baptista Szeretetszolgálat Istentől megáldott feltámadási ünnepet kíván!

Pont ott segítünk, ahol kell. Tedd jobbá a világot adód 1 %-ával!

Adószám: 18485529-1-42 Technikai szám: 0286

Köszönjük, hogy valóban több lehetett, mint egy ételosztás!

Budapest - A Baptista Szeretetszolgálat Utcafront szolgálata Kőbánya önkormányzatának támogatásával „Több mint ételosztás” elnevezéssel egy komplex szolgáltatást nyújtó rendezvényre várta 2024. február 10-én, szombaton elsősorban a 10. kerületi közterületen és az intézményekben élő, hajléktalan embereket.

Lap tetejére