“WITH FAITH AND COMPETENCE”

Véget értek a hazai YouLead vitaversenyek: irány a döntő!

Author: Főadmin Date: 2023. május 10., szerda 16:59

 

Az Európai Unió néhány szervezete „You Lead” elnevezéssel olyan vitaversenyt kezdeményezett, amelynek az volt célja, hogy ösztönözze a fiatalok szerepvállalását és a demokratikus vitát, valamint összekapcsolja azt a környezetvédelemmel.

 

 

A YouLead országos vitaverseny fordulóit 2023 márciusa és májusa között rendezték meg hat különböző város öt oktatási intézményében: Budapesten, Pécsett, Debrecenben, Velencén, és Kisújszálláson. A házi vitaversenyeket az intézményi oktatók támogatásával a Baptista Szeretetszolgálat YouLead projektjének csapata által meghatározott szabályrendszer szerint, 6-6 fős csapatok bevonásával angol és magyar nyelven bonyolították le. A színvonalas megmérettetéseken összesen közel ötszáz diák, tanár és segítő vett részt.

A vitaversenyek tézisei elsősorban az Európai Unió mindennapjairól és a „zöld” témákról fogalmazódtak meg. A cél az volt, hogy a fiatalok elmélyítsék az uniós értékek és jogok ismeretét, a klímaváltozás kérdéseit, valamint elősegítsék a csapatmunkát, a kutatást, a nyilvános beszédet, valamint ösztönözzék a résztvevőket arra, hogy a lehetséges pozitív irányú változások aktív polgáraivá és szereplőivé váljanak. A szervezők törekvésként jelölték meg, hogy támogassák a fiatalok személyes és szakmai fejlődését, ihletet merítsenek a diákság tetteiből, jövőképéből és meglátásaiból.

Az iskoláknak május 10-ig kellett nevezniük győztes csapataikat a vitaverseny döntőjébe, amelyet május 30-án rendeznek meg Budapesten.

A projektet öt európai országban – Olaszországban, Ausztriában, Görögországban, Szlovéniában és Magyarországon – valósítotják meg, mindenütt azonos időben. A magyarországi lebonyolító a Baptista Szeretetszolgálat. Az angolul vitázó győztes csapat tagjai lehetőséget kaptak arra, hogy a jövő év elején – a többi résztvevő ország első helyen végzett csapatával együtt – Brüsszelbe utazzanak, ahol uniós parlamenti képviselőkkel, ifjúsági ügyekkel foglalkozó tisztségviselőkkel találkoznak, valamint részt vesznek egy ifjúsági találkozón is.

 

Az alábbi csapatok jutottak tovább a budapesti döntőbe:

 

1. A budapesti Kovács Pál Baptista Gimnázium Evergreens elnevezésű csapata.  
Háziverseny időpontja: 2023. 04. 20. Résztvevők: 29 tanuló, 2 tanár.

2. A Budapesti Innovatív Technikum, Gimnázium és Szakképző Iskola Majors Team 10T elnevezésű csapata. Háziverseny időpontja:  2023. 04. 25-26.04. Résztvevők: 24 tanuló, 5 tanár.

3. A budapesti Kőrösi Csoma Sándor Két Tanítási Nyelvű Baptista Gimnázium D-baiters elnevezésű csapata. Háziverseny időpontja: 2023. 03. 16. és 2023. 04. 14. Résztvevők: 27 tanuló és 5 tanár.

 

4. A Veritas Collegiate Academy Budapest Pathfinder elnevezésű csapata.
Háziverseny időpontjai: 2023. 03.10. és 2023. 04. 17.  Résztvevők: 30 tanuló és 5 tanár.

 

 5. A budapestiVIK Vendéglátó, Turisztikai, Szépészeti Baptista Technikum, Szakképző Iskola és
Gimnázium Pingvinek elnevezésű csapata. Háziverseny időpontja: 2023. 04. 05. Résztvevők: 28 tanuló és 5 tanár.

6. A pécsi Cserepka János Magyar Angol Két Tanítási Nyelvű Baptista Sportiskola, Általános Iskola, Gimnázium és Technikum  Cserepka 10 elnevezésű csapata. Háziverseny időpontja 2023. 04. 19. Résztvevők: 34 tanuló és 5 tanár.

7. A pécsi Széchenyi István Baptista Technikum, Szakképző Iskola és Gimnázium Global Gang elnevezésű csapata. Háziverseny időpontja: 2023. 03. 24. és 2023. 04. 27. Résztvevők: 105 tanuló és 5 tanár.  

 

8. A debreceni EURO Gimnázium, Szakgimnázium és Szakközépiskola Global thinkers elnevezésű csapata. Háziverseny időpontjai: 2023. 03. 06., 07. és 08. Résztvevők: 31 tanuló és 5 tanár.

 

9. A velencei Zöldliget Magyar Angol Két Tanítási Nyelvű Baptista Általános Iskola és Gimnázium Green Team elnevezésű csapata. Háziverseny időpontja: 2023. 04. 17. és 23.  Résztvevők: 28 tanuló és 5 tanár.

 

10. A kisújszállási NABOK Illésy Sándor Technikum és Szakképző Iskola Tagintézménye Keleti Blokk elnevezésű csapata. Háziverseny időpontja: 2023. 04. 19. Résztvevők: 65 tanuló és 5 tanár.

 

Gratulálunk a döntőbe jiutott csapatoknak és további sikeres versenyzést kívánunk! 

 

 

RELATED NEWS

Egyetemi kutatótermet neveztek el Szenczy Sándorról, alapítónkról

Budapest – Szenczy Sándorról, a Baptista Szeretetszolgálat két esztendeje elhunyt alapítójáról 2024. április 26-án kutatótermet neveztek el a fővárosban, az Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Karon. Az egyetemen – az egész országban egyedülálló módon – Szenczy Sándor kezdeményezésére kezdődött meg a humanitárius szakemberek oktatása, aki Rajnai Zoltán dékánnal közösen hozta létre a Humanitárius Műveletek Menedzser képzést.

Pavelcze László, mentőcsapatunk parancsnoka az Év embere lett Fejérben

Pákozd - Pavelcze László, a Baptista Szeretetszolgálat veszélyhelyzet-kezelési igazgatója, a HUBA Rescue24 Tűzoltó és Kutató-Mentő Nemzetközi Csoport parancsnoka lett az Év embere 2023-ban Fejér vármegyében - ez derült ki a vármegye hírportáljának szavazásából.

2000-nél több családnak segít karácsonykor a Lidl

Budapest – A Lidl Magyarország szívügyének tekinti a társadalmi felelősségvállalást, melynek jegyében hosszú évek óta szervez adománygyűjtő programot a szeretet ünnepe alkalmával is. A vállalat az idei rendhagyó kezdeményezésének köszönhetően összesen közel 20 millió forint értékben adott át élelmiszereket a Baptista Szeretetszolgálatnak.

Lap tetejére