“WITH FAITH AND COMPETENCE”

Egyetemi kutatótermet neveztek el Szenczy Sándorról, alapítónkról

Author: Főadmin Date: 2024. április 26., péntek 20:38

 

Budapest – Szenczy Sándorról, a Baptista Szeretetszolgálat két esztendeje elhunyt alapítójáról 2024. április 26-án kutatótermet neveztek el a fővárosban, az Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Karon. Az egyetemen – az egész országban egyedülálló módon – Szenczy Sándor kezdeményezésére kezdődött meg a humanitárius szakemberek oktatása, aki Rajnai Zoltán dékánnal közösen hozta létre a Humanitárius Műveletek Menedzser képzést. 

Az eseményen Sándor életét és örökségének lényegét Dr. Szilágyi Béla, a segélyszervezet elnöke idézte fel, majd Dr. Horváth Richárd, az egyetem kutatási dékánhelyettese és Besenyő János professzor szólt a közös munkáról, Szenczy Sándorról, mint a magyar és regionális humanitárius szakemberképzés úttörőjéről.

Az ünnepséget a képzésben résztvevő kollégáink és mások mellett megtisztelte jelenlétével Kozma Imre atya, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alapítója, Zagyva Richárd, a Katolikus Karitász igazgatóhelyettese, Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője, Mészáros Kálmán, a Baptista Teológiai Akadémia rektora, Dr. Szabó Csaba, a Baptista Szeretetszolgálat oktatási főigazgatója, Kovács Sándor, a Hit Gyülekezete Szeretetszolgálatnak vezetője, Pavelcze László, a Rescue24 mentőcsapat parancsnoka, de együtt volt velünk a társ humanitárius szervezetek és a Magyar Honvédség több más képviselője is.

– Amikor négy hónappal szervezetünk megszületése után Jimmy Carter, az Egyesült Államok korábbi elnöke Magyarországra látogatott, ott volt, amikor segélykamionunk útnak indult Szarajevó felé – idézte fel az egykor történteket Dr. Szilágyi Béla, a Baptista Szeretetszolgálat elnöke. – Szenczy Sándor e kapcsolatnak köszönhetően az amerikai hadsereg meghívására már 1997-ben részt vett Louisiana államban egy hadgyakorlaton, ahol olyan példákat láthatott, melyeket követve megreformálta a hazai humanitárius segélyezést. Tehát a hit és a segítőkészség mellé már nagyon gyorsan hozzáragasztotta a szakértelmet.

Idővel a Baptista Szeretetszolgálat több munkatársa tanult New York-ban, a Fordham Egyetemen, ahol az ENSZ és a nagy nemzetközi segélyszervezetek vezetőit is oktatták, s ahová visszahívták őket előadást tartani. A képzést aztán szakembereink elvitték Mianmarba, Georgiába, Örményországba, Ukrajnába, Nigériába.

– Ki volt Szenczy Sándor? Egy álmodó, kreatív és innovátor ember. A magyar adományozási kultúra megteremtésének és az emberkereskedelem elleni munkának az úttörője, az első magyarországi shelter megalapítója. Az Óbudai Egyetemmel együtt a magyar és regionális humanitárius szakemberképzés megvalósítója. Ki volt Szenczy Sándor? Egy ember, aki találkozott Istennel és felismerte, mi a küldetése. Azt bátran vállalta és kész volt új utakat törni, hogy segítsen az embereknek és megpróbálta jobb hellyé tenni ezt a világot. Hálásak vagyunk, hogy a munkatársai lehettünk és tovább vihetjük a Baptista Szeretetszolgálatban az ő örökségét.

– Régi hagyomány karunkon, hogy olyan emberekről nevezzük el oktatási egységeinket, akik sokat tettek a karon folyó képzésért, a hallgatók előmeneteléért. Szenczy Sándor ilyen ember volt – mondta Dr. Horváth Richárd. Emlékeztetett: még 2018-ban egy Rajnai Zoltán professzorral és Besenyő János professzorral történt beszélgetés alkalmával hangzott el, hogy a New York-i Fordham Egyetemen folyó humanitárius képzéshez hasonlót indítanának az egyik európai egyetemen. Erre a prágai Károly Egyetem és az Amszterdam University of Applied Sciences nyitott volt, de a lelkész és a dékán úgy döntött, hogy az oktatás otthona az Óbudai Egyetem lesz.

– Ezután megterveztük, felépítettük és akkreditáltuk a régióban egyedülálló, angol nyelven folyó „Humanitarian Response Manager” képzést, mely egyre nagyobb elismertséget szerez az Óbudai Egyetem és a Baptista Szeretetszolgálat számára nemzetközi szinten is – folytatta a dékánhelyettes. – Sándor és kollégái a kezdetektől aktívan részt vettek a létrehozásban, sőt, a segélyszervezet több nagy tapasztalattal bíró munkatársa a mai napig az oktatók sorában található. Természetesen más NGO-szervezethez tartozó oktatóink is vannak, valamint olyanok, akik korábban éveket töltöttek Afrikában, Ázsiában, vagy éppen a Közel-Keleten mint békefenntartó katonák, rendőrök, vagy éppen segélymunkások. Sándor a betegsége ellenére tartotta a kapcsolatot a képzés vezetőivel, emellett nem volt olyan kérdés vagy kérés, amellyel ne fordulhattunk volna hozzá és a munkatársaihoz. Szakmai tudása, embersége és alázata mindannyiunkat inspirált és az általa sokat emlegetett „hittel és szakértelemmel” kifejezés az oktatás meghatározó elemévé vált.

Dr. Horváth Richárd beszámolt a kar további terveiről is. A felavatott kutatóteremben szeretnének létrehozni egy – az Afrikai Kutatóintézet könyvtárához hasonló – gyűjteményt, ahol humanitárius tevékenységhez kapcsolódó szakirodalomhoz férhetnek majd hozzá az oktatók és a hallgatók. Eközben folytatják Csádban a kihelyezett képzést: az első csádi évfolyam hallgatói – sikeres záróvizsga után – már a nyáron átvehetik diplomájukat. Az így végzettek nemzetközi fejlesztési projektekben vehetnek részt és menekülttáborokban dolgozhatnak majd.


RELATED NEWS

Pavelcze László, mentőcsapatunk parancsnoka az Év embere lett Fejérben

Pákozd - Pavelcze László, a Baptista Szeretetszolgálat veszélyhelyzet-kezelési igazgatója, a HUBA Rescue24 Tűzoltó és Kutató-Mentő Nemzetközi Csoport parancsnoka lett az Év embere 2023-ban Fejér vármegyében - ez derült ki a vármegye hírportáljának szavazásából.

2000-nél több családnak segít karácsonykor a Lidl

Budapest – A Lidl Magyarország szívügyének tekinti a társadalmi felelősségvállalást, melynek jegyében hosszú évek óta szervez adománygyűjtő programot a szeretet ünnepe alkalmával is. A vállalat az idei rendhagyó kezdeményezésének köszönhetően összesen közel 20 millió forint értékben adott át élelmiszereket a Baptista Szeretetszolgálatnak.

Elismerések, díjak a 2023-as év legjobb szeretetszolgálatosainak

Budapest - A Baptista Szeretetszolgálat 2013-ban díjakat alapított azzal a céllal, hogy az általa fenntartott intézményekben dolgozó, kiváló szakmai tevékenységet végző kollégáit elismerje és megköszönje munkájukat. A 2023. év elismeréseit december 15-én a Benczúr utcai Baptista Házban vehették át munkatársaink, önkénteseink.

Lap tetejére