“WITH FAITH AND COMPETENCE”

Krisztus gyermekeinek dolguk van: program a szociális szolgáltatás fejlesztéséért

Author: Főadmin Date: 2015. július 23., csütörtök 15:48

 

 

Egységesebb szakmai munka, korszerűbb módszertani alapelvek és szorosabb együttműködés segíti a jövőben a baptista szociális szolgáltatók munkáját. A Magyarországi Baptista Egyház és a Baptista Szeretetszolgálat 202,2 millió forintos európai uniós támogatást nyert komplex programjára, amelynek végső kedvezményezettje az a közel 22 ezer ember lesz, aki nap mint nap baptista intézményeken keresztül kap segítséget.

Szenczy Sándor, a Baptista Szeretetszolgálat elnöke a projektnyitó konferencián köszöntőjében munkájuk mottójára emlékeztetett: „Hittel és szakértelemmel”. Annak az elvárásának adott hangot, hogy elképzeléseik a jövőben egyre jobb eredményekkel valósuljanak meg. Szerinte „jó csapat jött össze”, s ez megfelelő alap ahhoz, hogy a szociális gondoskodás területén egységes gondolkodás és módszertan valósulhasson meg. Mindehhez jelentős mértékben járulhat hozzá az a program, amely az egész országos baptista szociális rendszert érinti. „Magyarország egyik legnagyobb egyházi-szociális fenntartójaként nem szabad félni, nem szabad rettegni, erős hittel kell tenni a dogunkat: és ha ez a hit szakértelemmel társul, akkor jó és komoly eredményeket érhetünk el”, fogalmazott Szenczy Sándor.   

Mészáros Kornél, a Magyarországi Baptista Egyház főtitkára bibliai történeteket idézett, amikor több más mellett arra hozott fel példákat, miként kell a munka elvégzése közben felmerülő problémákat hittel megoldani. Kijelentette, a bennünket körülvevő emberek gondjaira nem szabad keserűséggel tekinteni, mindazt, ami emberileg összeomlik, fel kell építeni, s e munkában a közös tevékenység igen gyümölcsöző lehet. (Mészáros Kornél bevezető szavai után A tevékeny evangélium – a szociális segítő munka az egyház missziójában címmel tartott előadást.)

Czibere Károly államtitkár beszélt a szociális szférában tett kormányzati erőfeszítésekről és a várható változásokról, a baptista egyházzal fennálló folyamatos párbeszéd fontosságáról, valamint a gyermekeket, az időseket, a fogyatékossággal élőket segítő szociális szolgálatok tevékenységének erősítéséről. Kiemelte: az államtitkárság tavaly nyár óta kéthavonta konzultál az egyház vezetőivel, és szakértői szintű egyeztetéseket is tartanak. A napirenden lévő témák között szerepel az egyelőre rendszerszintű változásokat nélkülöző, de egyre hangsúlyosabb kormányzati figyelemmel kísért gyermekjólét, gyermekvédelem. Czibere Károly elmondta, a hamarosan a kormányhivatalokhoz kerülő gyermekjóléti szolgálatok a tervek szerint 10 százalékkal több forráshoz jutnak, a hátrányos helyzetű térségekben több családgondozót foglalkoztatnak majd, és a jövőben 50 új Biztos Kezdet Gyerekház épül. A várható kormányzati intézkedések részeként növelik és kiterjesztik az ingyenes gyermekétkeztetésre jogosulók számát. A bölcsődékben és az óvodákban ez a szám szeptembertől a jelenleginek a 3,5-szerese lesz - tette hozzá. Az államtitkár a központi törekvések sorában említette, hogy az idősügyi jelzőrendszer a mai formájában 2018-tól megszűnik, az új rendszer garantálja majd nemcsak a mostaninál sokkal több idős megfelelő ellátáshoz jutását, hanem a segítségért folyamodó családtagok támogatását is. Az idősotthonokban három fokozatú differenciált finanszírozást vezetnek be 2017-től, míg a fogyatékos embereket segítők új szolgáltatók belépésére, valamint a pályázati rendszer jelenlegi kötöttségeinek enyhítésére számíthatnak - sorolta. A szociális ellátórendszer férőhelyeinek állami finanszírozásakor elsőbbséget élveznek majd a megújulásra hajlandó fenntartók. A kormány kiemelt célja a szférában dolgozók bérrendezése is - hangsúlyozta Czibere Károly.

Az államtitkár megköszönte azt a „heroikus küzdelmet”, amit a baptista szolgáltatók végeznek. 

A szociális ellátórendszerben tevékenykedők munkáját és e közösségek együttműködését méltatta beszédében Nyitrai Imre, az Emmi szociálpolitikáért felelős helyettes államtitkára is. Fontos mérföldkőnek nevezte, hogy a baptista szolgáltatók jelentős uniós támogatáshoz jutottak.
 

 

 

 

 

 

 

 

Lap tetejére