“WITH FAITH AND COMPETENCE”

Remek baptista szereplés a sakkolimpián

Author: Főadmin Date: 2018. október 10., szerda 12:33

 

Batumi – Az elmúlt héten fejeződött be a 43. sakkolimpia a grúziai Batumiban. A sportág legrangosabb csapatversenye a kínaiak kettős győzelmével ért véget. A magyar csapatok közül a férfiak a 18. helyig jutottak, a női válogatott viszont a vártnál jóval előkelőbb ötödik helyen végzett. A női csapatban újoncként a Baptista Szeretetszolgálat kiemelt sakkozója, Terbe Julianna is asztalhoz ülhetett.

Az olimpiai csapat húzóneve Hoang Thanh Trang volt, akit a kínai Ju Wenjun után a női mezőny második legjobb játékosának választottak, és az utolsó fordulóig az egyéni aranyért is versenyben volt. Rajta és Julin kívül Gara Anita, Gara Tícia és Lakos Nikoletta alkották az előzetesen a 13. helyre rangsorolt, az elvárásokat messze felülmúló magyar válogatottat.

Juli még csak 21 éves, így a junior világversenyek után ez volt az első nagy torna, amelyen már a felnőtt mezőny tagjaként szerepelhetett. Elmondása szerint nagyon izgult, a játéka viszont egyre magabiztosabb lett: nyolc mérkőzése közül négyet megnyert, három pedig döntetlennel végződött. Juli azt állítja, a verseny legfontosabb tanulsága volt, hogy ráeszmélhetett: a sakk legmagasabb csúcsain álló klasszisok is csak emberek. Élőben láthatta a bajnoki címet eldöntő mérkőzést, és megismerte, hogy a legjobbak hogyan izgulnak, összpontosítanak és készülnek.

Úgy érzi, ez segít neki abban, hogy a következő nagy versenyen már lazább és mentálisan összeszedettebb legyen. Kiemeli, hogy az egyik legnagyobb élmény volt, hogy a sportág hazai nagyjaival, így Lékó Péterrel és Almási Zoltánnal is megismerkedhetett, akik hihetetlenül kedvesnek és támogatónak bizonyultak.

Juli most a decemberi egyéni magyar bajnokságra készül: a jó olimpiai eredmény lendületet adott neki, és úgy gondolja, a közeljövőben elérheti a női nagymesteri címet. A versenyek között pedig az edzősködéshez is visszatér: ősszel, a Polyhistor Academy oktatócsapat tagjaként újra ő tanítja a gyerekeket sakkozni több budapesti általános iskolában.

 

 


RELATED NEWS

Szakemberképzés és egészségügyi segítségnyújtás Csádban

N'Djamena ¬ Többoldalú együttműködés keretében a Baptista Szeretetszolgálat munkatársai és önkéntesei is részt vettek az elmúlt hetekben Csádban lezajlott orvos-humanitárius misszióban.

Finn segélyszolgálati vezetővel a határon, úton Kárpátaljára

Beregsurány - Az ukrajnai háborúval kapcsolatos kárpátaljai tevékenységét részben a finn Fida segélyszervezettel való együttműködésben hajtja végre a Baptista Szeretetszolgálat.

Libanoni és szíriai gazdákat segít a Hungary Helps Programon keresztül a Baptista Szeretetszolgálat

Bejrút – 2023. július 29-én ünnepélyes keretek között átadtuk a magyar innovációval készült Gyökéritatót a szír és a libanoni gazdák részére. Az ünnepélyes eseményen hazánk libanoni nagykövetségét Fodor Zoltán kereskedelmi attassé, a Hungary Helps Ügynökséget Kovács Péter vezérigazgató és munkatársai, a fogadó felet libanoni partnerszervezetünk vezérigazgatója, Nabil Costa, míg a Baptista Szeretetszolgálatot Gál Dávid ügyvezető igazgató és kollégái képviselték.

Lap tetejére