“WITH FAITH AND COMPETENCE”

December 26-án volt 15 éve annak, hogy lecsapott a dél-kelet ázsiai cunami

Author: Főadmin Date: 2019. december 27., péntek 11:23

 

Elsősorban magyarországi adományozóinak köszönhetően árvaházat és Help-falut épített a Baptista Szeretetszolgálat a 2004-es szökőár után Srí Lankán.

Tizenöt évvel ezelőtt, 2004. december 26-án, az esztendő karácsonyának második napján a skálán 9,15-ös erősségű, iszonyú erejű, a modern idők negyedik legnagyobb földrengése rázta meg az Indonéziához tartozó Szumátrát, a rengés epicentruma az Indiai-óceán fenekén volt. A földmozgást kísérő hatalmas szökőár nyolc délkelet-ázsiai ország tengerpartján söpört végig pusztítva, elérte még Afrika keleti partvidékét is.

A szökőár árvái azóta már régen felnőttek, de tizenöt évvel a cunami után ma is működik a háromszintes, száz gyermek tanítására-ellátására alkalmas épület Colombo Pitakotte kerületében, a Vadzsira Srí Gyermekotthonban. A Baptista Szeretetszolgálat által épített gyermekotthon átadására 2005. december 7-én került sor Colombo külvárosában. A 2004 karácsonyának ünnepén bekövetkezett kataklizma soha nem látott adakozási hullámot indított el a világban, több mint 11 milliárd euró gyűlt össze segélyekre és újjáépítésre. Magyarország is megtette a magáét. Soha addig itthon még nem tapasztaltak olyan mértékű összefogást az adományozásban, mint amilyen akkor valósult meg. A humanitárius szakemberek azt mondják így utólag, hogy akkor hitte el igazán az ország népe, hogy már nem segélyre szorul, ő maga is képes segíteni.

A dél-kelet ázsiai cunami miatt a szigetországban legalább 30 ezer volt a halálos áldozatok száma, nagyon sok gyerek maradt anya és apa nélkül. A cunami kis árvái azóta felnőttek, de az akkori akcióra azóta is büszkén gondolnak a segélyszervezet munkatársai, hiszen más szervezetekkel ellentétben a baptisták tevékenysége sikeres volt a nehéz körülmények ellenére is. Önkénteseink ebben az évben is dolgoztak a létesítményben. 

RELATED NEWS

Szakemberképzés és egészségügyi segítségnyújtás Csádban

N'Djamena ¬ Többoldalú együttműködés keretében a Baptista Szeretetszolgálat munkatársai és önkéntesei is részt vettek az elmúlt hetekben Csádban lezajlott orvos-humanitárius misszióban.

Finn segélyszolgálati vezetővel a határon, úton Kárpátaljára

Beregsurány - Az ukrajnai háborúval kapcsolatos kárpátaljai tevékenységét részben a finn Fida segélyszervezettel való együttműködésben hajtja végre a Baptista Szeretetszolgálat.

Libanoni és szíriai gazdákat segít a Hungary Helps Programon keresztül a Baptista Szeretetszolgálat

Bejrút – 2023. július 29-én ünnepélyes keretek között átadtuk a magyar innovációval készült Gyökéritatót a szír és a libanoni gazdák részére. Az ünnepélyes eseményen hazánk libanoni nagykövetségét Fodor Zoltán kereskedelmi attassé, a Hungary Helps Ügynökséget Kovács Péter vezérigazgató és munkatársai, a fogadó felet libanoni partnerszervezetünk vezérigazgatója, Nabil Costa, míg a Baptista Szeretetszolgálatot Gál Dávid ügyvezető igazgató és kollégái képviselték.

Lap tetejére