“WITH FAITH AND COMPETENCE”

Helyzetfelmérés a déli határszélen és a Vajdaságban

Author: Főadmin Date: 2016. június 15., szerda 07:47

 

A röszkei határátkelőnél felállított tranzit zónában körülbelül 100-150 migráns tartózkodott.  Szabó Előddel, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal által kijelölt zónavezetővel a segélyszervezet részéről Horváth Sándor folytatott megbeszéléseket a kialakult helyzetről, a tendenciákról és a segítségnyújtás esetleges módjáról és szükségességéről.

A tompai határátkelőnél kialakított tranzit zónában 50-100 főt fogadtak. Az ellátás és az elhelyezés körülményei a segélyszervezet szakembere szerint elég puritánok, csakúgy, mint a röszkei zónában. Gyorssegélyként a táborban lakó családoknak palackozott ivóvizet adott át a Baptista Szeretetszolgálat munkatársa, aki elmondta: „A főként Szíriából, illetve arab nyelvterületről érkező családtagok elmondták, több hónapja úton vannak a gyerekekkel, és szeretnének egy jobb élet reményében Nyugat-Európába jutni és új életet kezdeni” 

A programvezető Nyúl Zoltánnal, a bácskossuthfalvai (stara moravicai) baptista szervezet vezetőjével bejárta a szabadkai „dzsungel” néven elhíresült egykori téglagyár területét, ahol a tavalyi évben százával táboroztak migránsok, mielőtt tovább indultak volna Magyarország felé. A „dzsungel” teljesen üres volt. Ez annak köszönhető, hogy a terület közelében a szerb hatóságok által létrehozott „Commissairat for Refugees and Migration” szervezet létrehozott egy, akár több száz fő befogadására is alkalmas nyitott tábort. Az ott dolgozó munkatársakkal megtörtént az egyeztetés az esetleges segítségnyújtás módjáról.

A szerb határszakaszon, eseti jelleggel mindkét oldalon a Baptista Szeretetszolgálat – az öt állami támogatást kapott karitatív segélyszervezet mellett – a szükséges mértékig és módon segélyezési feladatokat végez a közeljövőben a görögországi segítségnyújtás mellett. A Baptista Szeretetszolgálat ezt a programját állami támogatás nélkül végzi. 

RELATED NEWS

Szakemberképzés és egészségügyi segítségnyújtás Csádban

N'Djamena ¬ Többoldalú együttműködés keretében a Baptista Szeretetszolgálat munkatársai és önkéntesei is részt vettek az elmúlt hetekben Csádban lezajlott orvos-humanitárius misszióban.

Finn segélyszolgálati vezetővel a határon, úton Kárpátaljára

Beregsurány - Az ukrajnai háborúval kapcsolatos kárpátaljai tevékenységét részben a finn Fida segélyszervezettel való együttműködésben hajtja végre a Baptista Szeretetszolgálat.

Libanoni és szíriai gazdákat segít a Hungary Helps Programon keresztül a Baptista Szeretetszolgálat

Bejrút – 2023. július 29-én ünnepélyes keretek között átadtuk a magyar innovációval készült Gyökéritatót a szír és a libanoni gazdák részére. Az ünnepélyes eseményen hazánk libanoni nagykövetségét Fodor Zoltán kereskedelmi attassé, a Hungary Helps Ügynökséget Kovács Péter vezérigazgató és munkatársai, a fogadó felet libanoni partnerszervezetünk vezérigazgatója, Nabil Costa, míg a Baptista Szeretetszolgálatot Gál Dávid ügyvezető igazgató és kollégái képviselték.

Lap tetejére