“WITH FAITH AND COMPETENCE”

Tehetséggondozó ifjúsági sakktábor a Velencei-tó partján

Author: Főadmin Date: 2015. november 12., csütörtök 15:53

 

 

– Ez egy viszonylag szűk kör, kifejezetten versenysakkozók képzését valósítjuk meg – mondta minap a tábor helyszínén Molnár Béla nemzetközi mester, akinek munkáját edzőtársa, Taskovits István segíti. Ők ketten korábban négy korosztályos világbajnokot neveltek.  – E kis társaság alkotja a mi baptista sakkcsapatunkat. Elég új még a történet, nagyjából egy éve kezdtük a tehetségkutatást.

– Mi a cél?

– Több ilyen van. Az egyik, hogy iskoláinkban ismertté tegyük a sakkot, szeretnénk elérni azt, hogy lehetőség szerint minél több gyermek űzze ezt a nagyszerű sportágat. Másik fontos célunk a tehetségkutatás és a táborozás, a felkészítés.

– Miként lehet ezt megvalósítani úgy, hogy a kiválasztott gyerekek ne maradjanak le a tananyaggal?

– A legjobb sakkozók kitűnő tanulók is, ezért számukra nem okoz gondot az, hogy behozzák a többiekkel szemben a lemaradást. Mi itt Velencén teljes mértékben az élversenysakkra összpontosítunk. Általában 10-12 éves korú gyerekeket oktatunk, néha fiatalabbakat… Például a velencei általános iskolából is érkezett hozzánk egy nagyon tehetséges kisfiú, akit sikerült bevonnunk  a programba. Elképzelésünk szerint egy-másfél éven belül megpróbáljuk megtalálni azokat a gyerekeket, akikből komoly csapatot alkothatunk: célunk, hogy a magyar ifjúsági sakkon belül a baptista egyesület az élmezőnyhöz tartozzon. Ennek elérése részben már sikerült is, hiszen kétszer az országos megmérettetésen hatfős csapatuk holtversenyben a harmadik lett, tehát máris „tényezőkké” váltunk.   

– A nemzetközi porongra kiléptek már?

– Főként az egyéni megmérettetés jelenti ennek a lehetőségét. Nemrégiben utaztunk haza a görögországi Porto Carras-ból, a korosztályos világbajnokságról, ahol a 10 éves fiúk kategóriájában Csíki Endre és Demeter Dorina szerepelt, csapatunkból ők a legjobbak. Tizenegy fordulós verseny várt rájuk, Endre a tizenegy mérkőzésből hetet teljesített, ami az elvárásnak megfelelő, tisztes helytállást, a 31. helyet jelentette a 181 fős mezőnyben. Fél pont hiányzott ahhoz, hogy a legjobb húszba kerüljön. Dorina beleszaladt néhány vereségbe, ő a 41. lett a 111-ből, talán tőle egy kicsit többet vártunk.

– Mi a jelentősége annak, amit itt Velencén a sakk jegyében folyik?

– A magyarországi ifjúsági sakkozás világában egyedülálló az, amilyen lehetőségekkel a Baptista Szeretetszolgálat segítségével rendelkezünk. Ugyanis nálunk nem az számít, hogy a szülő képes-e megfizetni a sakkoktatást, a tábort, csupán a tehetség, a képesség, a sakk szeretete nyom a latban. Ez pedig nagyon nagy esély. A magyar sport, a magyar versenysakk komoly hiányossága ugyanis éppen az, hogy gyakran lemond a szegény, de tehetséges gyerekekről.  Hiába nagy tehetség valaki, ha nem segítik hozzá ahhoz, hogy megszerezze az alapokat és élhessen lehetőségeivel.

 

A jelenlegi baptista sakkcsapat tagjai: Csíki Endre (Kisújszállás), Demeter Dorina (Nagyhalász), Lukács Anna (Dunaújváros), Vicze Zsófia és Vicze Kata (Velence), Páter Péter (Pécs). Bodrogi Bendegúz és Bodrogi Lili (Velence) a tartalék.     

RELATED NEWS

Pont ott segítünk, ahol kell. Tedd jobbá a világot adód 1 %-ával!

Adószám: 18485529-1-42 Technikai szám: 0286

Köszönjük, hogy valóban több lehetett, mint egy ételosztás!

Budapest - A Baptista Szeretetszolgálat Utcafront szolgálata Kőbánya önkormányzatának támogatásával „Több mint ételosztás” elnevezéssel egy komplex szolgáltatást nyújtó rendezvényre várta 2024. február 10-én, szombaton elsősorban a 10. kerületi közterületen és az intézményekben élő, hajléktalan embereket.

Mentőcsapatunk tagjait köszöntötték a törökországi földrengés évfordulóján

Budapest - A Yunus Emre Török Kulturális Intézetben látták vendégül azokat a magyar kutató-mentő csapatokat és családtagjaikat, akik az egy évvel ezelőtt bekövetkezett földrengések után harmincöt túlélőt emeltek ki a romok alól.

Lap tetejére