“WITH FAITH AND COMPETENCE”

Menekült nap

Author: Főadmin Date: 2015. január 18., vasárnap 10:09

 

Menekült nap


A Római Katolikus Egyház 1914 óta, minden év január 18.-án tartja a Menekültek, és Vándorlók Világnapját. “A mai világban a vándorlás egyre inkább kiszélesedő jelenséggé vált, amely származási-, átmenő- vagy fogadóországként minden nemzetet érint. A vándorlás emberek millióit érinti, és szemlélteti azt a kihívást, amely a vándorló Egyházat az emberiség nagy családjának szolgálatába állítja, és amely a mindenkit felölelő felebaráti szeretetet az evangélium szellemében mozgatja. A vándorlók és menekültek idei világnapja legyen egy különleges alakalom az imádságra mindazoknak az ügyéért, akik a legkülönfélébb okokból hazájuktól és családjuktól távol élnek.” -monda II. János Pál pápa mintegy tíz évvel ezelőtt. Ezek a gondolatok azóta sokkal inkább aktuálisak mind a segítő szervezetek, mind a befogadó országok számára. A menekültek, és a vándorlók száma azóta csak gyarapodott, ami a közelkeleti, vagy éppen az orosz-ukrán határkonfliktus még erősített.

A Baptista Szeretetszolgálat a menekültek befogadásának ügyét tekintve eltökélt a segítségnyújtásban. Budapesten, a nyolcvan fő befogadására képes, jelenleg hatvan fővel üzemelő Családok Átmeneti Otthonát fenntartó Intézményünk olyan menekült, és oltalmazott  családok ellátásával foglalkozik, akik vagy háborús, vallási, vagy politikai okokból kényszerültek otthonuk elhagyására.  A karácsonyi időszakban a kisgyermekes családok a kerületben lévő iskolák, óvodák és magánszemélyek részéről olyan kiemelt gondoskodást tapasztalhattak meg, amit menekültként nagyon ritka esetben tapasztalhatnak meg. Az intézményben dolgozó szociális munkások, és gondozók a karácsonyi program szervezéshez saját erőből fogtak hozzá, de mire elérkezett a karácsony, azt vették észre, hogy gyakorlatilag az este teljes ellátása önkéntes felajánlásokból, és adományokból valósult meg. “A karácsonyi asztalterítőket egy hotel ajánlotta fel, a húst és a káposztát egy vállalkozó adományozta a székelykáposzta elkészítéséhez, amit a Baptista Szeretetszolgálat egyik iskolájának tankonyhája vállalt magára. Ők vállalták a karácsonyi bejgli elkészítését is. Az intézményben dolgozók több helyről kaptak felajánlást, volt olyan ismeretlen támogató, aki egy vonaton történt beszélgetés kapcsán ajánlott fel egy kisebb összeget, amit kifejezetten a menekült családok ellátására, és karácsonyi ünnep megvalósítására adott át. Vannak családok, akik Kubából érkeztek, politikai menedéket kérve érkeztek, míg mások a háború sújtotta területekről menekültek el. Van olyan lakónk, aki családjával együtt keresztény hitre tért, ezért kényszerült elvándorolni. Egy biztos, a többségüknek láthatóan célja, és vágya is az, hogy beilleszkedjenek, és letelepedjenek Magyarországon. Együttműködőek, szabálykövetők, és szeretnének minél hamarabb munkát, és lakhatást szerezni, ezáltal önálló életet élni.” -mondta el kérdésre az intézmény egyik szociális munkása. 

Január 18.-án a Menekültek, és Vándorlók Világnapján emlékezzünk meg azokról a milliókról, akik otthonuk elhagyására kényszerülnek szerte a világon.

RELATED NEWS

A Baptista Szeretetszolgálat Istentől megáldott feltámadási ünnepet kíván!

Pont ott segítünk, ahol kell. Tedd jobbá a világot adód 1 %-ával!

Adószám: 18485529-1-42 Technikai szám: 0286

Köszönjük, hogy valóban több lehetett, mint egy ételosztás!

Budapest - A Baptista Szeretetszolgálat Utcafront szolgálata Kőbánya önkormányzatának támogatásával „Több mint ételosztás” elnevezéssel egy komplex szolgáltatást nyújtó rendezvényre várta 2024. február 10-én, szombaton elsősorban a 10. kerületi közterületen és az intézményekben élő, hajléktalan embereket.

Lap tetejére