“WITH FAITH AND COMPETENCE”

Fogyasztó kúra: program a fogyasztói tudatosság növelése érdekében

Author: Főadmin Date: 2020. július 31., péntek 10:22

 

Vác - A Magosfa Környezeti Nevelési és Ökoturisztikai Alapítvány projektjének címe a NoPlanetB elnevezésű program végrehajtása során: Fogyasztó kúra – kiadvány és képzés a fenntartható fogyasztási tudatosság növeléséért.


Autónkkal elfordulunk a Duna vonalától, felfelé haladunk a tájban. Festői az erdő, amelyben keskeny út vezet egy erdei táborhoz, ahol Kurucz Márta egy csapat kisdiák társaságában fogad. Beszélgetésünket csak a szúnyogok meg-megújuló rohamai zavarják meg néha, de látom, a fiatalok megszokták már ezt az igazán természetközeli kellemetlenséget.

– Hol vagyunk most? Miként lehet ezt a helyszínt bemutatni?

– Ez a Magosfa Környezeti Nevelési és Ökoturisztikai Alapítvány oktató központja a kismagos-börzsönyligeti területen. Az erdő kellős közepén, egy turistaút mellett szervezzük a programjainkat. 

– Milyen elfoglaltságot jelent ez az ide látogatóknak?

– Alapvetően környezeti nevelő tevékenységet folytatunk: jönnek hozzánk az iskolás csoportok, az erdei iskolába május és június hónapokban, de vannak egynapos programjaink is szeptemberben és októberben, amíg még megfelelő ehhez az időjárás.

– Miként kapcsolódtak a NoPlanetB elnevezésű projekthez?

– Van egy Fogyasztókúra elnevezésű kiadványunk. Az általános iskola felső tagozatosainak szóló modulokat tartalmaz ez a könyv, amelyben öt nagy témát dolgoztunk fel a környezetünk rendszereiről, az életmódról, az élelmiszerekről, a vásárlásról és az önfenntartásról. Ezt tíz éve adtuk ki és nagyon sokat használtuk, igen sok példány elfogyott belőle. A visszajelzések és a saját tapasztalataink alapján tudtuk, hogy jónéhány adat elévült már: az ökolábnyom meghatározásánál például már csak 2009-es adataink voltak, most azonban már 2020-at írunk. Ezen kívül akadt néhány nehezebben értelmezhető fejezetünk, és emiatt is gondoltunk arra, hogy eljött az ideje annak, hogy alaposabban átírjuk, frissítsük a tartalmat a pályázat keretein belül.  Ehhez kapcsolódott egy 30 órás akkreditált pedagógus továbbképzés is, ám sajnos a vírus terjedése során kialakult helyzet ennek megtartását nem tette lehetővé, ez elmaradt. Ezért azt találtuk ki, hogy módosítási javaslattal élünk, amit elfogadott a pályáztató: a továbbképzés helyett a kiadványból néhány modult online változatban írunk meg. Létezett egy honlap, amelyhez öt országból írtak különböző modulokat a gyerekek számára, olyasmit, amit a gyerekek önállóan is el tudnak végezni, de akár tanóra keretein belül is használhatja a pedagógus. Ez a honlap, a migaproject.eu öt témakörben tartalmaz fenntarthatósági internetes feladatokat felsős diákok számára. De már elavult, nem működik, és mi úgy gondoltuk, van olyan jó a magyar anyag, hogy érdemes volna azt megmenteni. Erre is pályáztunk, s a napokban került át a magyar tartalom megújult formában a végleges helyére.

– Mennyire ismerik a többi pályázó munkáját? Van együttműködés?

– A többi pályázóval sok-sok éve kapcsolatban vagyunk, hiszen jól ismerjük azokat, akik zöld szervezetként dolgoznak: voltak, vannak közös projektjeink. Tudjuk, hol tartanak, s részt vettünk közös programokon, konferenciákon is.

– Szó van arról, hogy folytatódik a pályázati lehetőség: mit terveznek?

– Várjuk, hogy mi lesz a kiírásban, s mivel tudunk pályázni. Számos területen dolgozunk, és biztosan lesz új elképzelésünk.

– Mennyire érdeklődőek a fiatalok?

– Amikor mi tartjuk a foglalkozásokat az iskolákban, vagy amikor ők jönnek el hozzánk, látjuk, hogy ha a jövőjükhöz kapcsolódó témát érintünk, felcsillan a szemük és figyelnek. Olyankor mindenki felébred, mert van mondanivalójuk. Igaz, az összefüggéseket még kevésbé látják, de értik, mennyire fontos az, amiről beszélünk. Igaz, számukra is nehéz elvonatkoztatni a fogyasztói társadalom mindennapjaitól, attól, hogy anya mindent megvesz a boltban, s minden könnyen elérhető. De a legtöbben megértik, hogy a jövő érdekében tudatosabban kell élni, talán kevesebbet kell fogyasztani, és nem az a fontos, hogy a cipőmet milyen logó díszíti.    


RELATED NEWS

Pavelcze László, mentőcsapatunk parancsnoka az Év embere lett Fejérben

Pákozd - Pavelcze László, a Baptista Szeretetszolgálat veszélyhelyzet-kezelési igazgatója, a HUBA Rescue24 Tűzoltó és Kutató-Mentő Nemzetközi Csoport parancsnoka lett az Év embere 2023-ban Fejér vármegyében - ez derült ki a vármegye hírportáljának szavazásából.

2000-nél több családnak segít karácsonykor a Lidl

Budapest – A Lidl Magyarország szívügyének tekinti a társadalmi felelősségvállalást, melynek jegyében hosszú évek óta szervez adománygyűjtő programot a szeretet ünnepe alkalmával is. A vállalat az idei rendhagyó kezdeményezésének köszönhetően összesen közel 20 millió forint értékben adott át élelmiszereket a Baptista Szeretetszolgálatnak.

Elismerések, díjak a 2023-as év legjobb szeretetszolgálatosainak

Budapest - A Baptista Szeretetszolgálat 2013-ban díjakat alapított azzal a céllal, hogy az általa fenntartott intézményekben dolgozó, kiváló szakmai tevékenységet végző kollégáit elismerje és megköszönje munkájukat. A 2023. év elismeréseit december 15-én a Benczúr utcai Baptista Házban vehették át munkatársaink, önkénteseink.

Lap tetejére