“WITH FAITH AND COMPETENCE”

Baptisták a civil és katonai együttműködés javítása érdekében

Author: Főadmin Date: 2018. február 24., szombat 13:52

 

Budapest – A Baptista Szeretetszolgálat munkatársai is részt vettek február 22-én és 23-án azon a nemzetközi humanitárius műveletekről szóló tanfolyamon, amit az MH Civil-katonai Együttműködési és Lélektani Műveleti Központ a Stuttgartba települt amerikai Különleges Műveleti Csoport katonáival, valamint az amerikai haderő civil ügyekkel foglalkozó csoportjával szervezett.

A tanfolyam megnyitóján Guba István alezredes, az MH CKELMK központparancsnok-helyettese köszöntötte a résztvevőket, aki érdeklődésünkre elárulta: ez az első alkalom, hogy lehetőség nyílt a képzés megrendezésére, 36 fő részvételével. A civil kapcsolatokkal foglalkozó amerikai katonák egy része Székesfehérváron, féléves váltásban teljesít szolgálatot, de van olyan is, aki csak erre a tanfolyamra érkezett Magyarországra. „Bízom benne, hogy az amerikai szakemberek segítségével szorosabb lesz az együttműködés a civilek és a katonák között. A résztvevők együtt tanulnak, megismerik egymás eljárási rendjét, így - egy esetleges katasztrófa esetén - hatékonyabban találnak majd megoldást a kialakult helyzetre”- tette hozzá az alezredes.

A tanfolyam célja a regionális krízismenedzsment-képesség fejlesztése és az együttműködés erősítése. A résztvevők áttekintették a katonai erők integrálásának folyamatát a katasztrófavédelmi műveletekben, valamint a hatóságok és az eljáró szervek munkáját. Elősegítették a jövőbeli humanitárius segítségnyújtás koordinációját és gyorsaságát, továbbá mélyebb betekintést nyertek a katasztrófa-elhárítási folyamatokba. A kétnapos képzésen nemzetközi példákon keresztül ismerték meg a szabály- és kapcsolatrendszert a civil és kormányzati szereplők között.

A tanfolyam alapötletét a United States Agency for International Development (USAID), azaz az Amerikai Egyesült Államok Nemzetközi Fejlesztési Hivatala adta. Az 1961-ben létrehozott amerikai kormányszerv világszerte több mint száz országban tevékenykedik. A szervezet fennállása óta egy évben átlagosan hatvanöt katasztrófa helyszínén van jelen. Célja az életmentés, a fegyveres harcok kiújulásának megakadályozása, a természet okozta konfliktushelyzetek kezelése, a katasztrófák társadalmi és gazdasági hatásainak csökkentése és a katasztrófahelyzet megszüntetése. Az USAID szakértői azonosítják a humanitárius szükségleteket, erőforrásokat biztosítanak a reagálási képesség megerősítése érdekében, miközben szorosan együttműködnek más nemzetközi segélyszervezetekkel.

A tanfolyamon instruktorként vett részt az USAID és az OFDA (Office of U.S. Foreign Disaster Assistance, Katasztrófavédelmi Hivatal) két szakembere, akik beszámolóikon keresztül ismertették, miként képes együttműködni a civil és a katonai szektor, és melyek a nemzetközi szinten bevált eljárási folyamatok. A képzés második napján a jelenlévők kisebb csoportokban végeztek szituációs és gyakorlati feladatokat, már megtörtént katasztrófa-események feldolgozásán keresztül.

Az MH CKELMK és az amerikai erők mellett a Honvéd Vezérkar Tudományos Kutatóhely, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem és az NKE Doktori Iskola, az MH ÖHP Civil-katonai Kapcsolatok Főnökség, a Külgazdasági és Külügyminisztérium, a NATO Erőket Integráló Elem és a Baptista Szeretetszolgálat tagjai vettek részt a tanfolyamon.

 

(forrás: honvedelem.hu)

 

RELATED NEWS

Pavelcze László, mentőcsapatunk parancsnoka az Év embere lett Fejérben

Pákozd - Pavelcze László, a Baptista Szeretetszolgálat veszélyhelyzet-kezelési igazgatója, a HUBA Rescue24 Tűzoltó és Kutató-Mentő Nemzetközi Csoport parancsnoka lett az Év embere 2023-ban Fejér vármegyében - ez derült ki a vármegye hírportáljának szavazásából.

2000-nél több családnak segít karácsonykor a Lidl

Budapest – A Lidl Magyarország szívügyének tekinti a társadalmi felelősségvállalást, melynek jegyében hosszú évek óta szervez adománygyűjtő programot a szeretet ünnepe alkalmával is. A vállalat az idei rendhagyó kezdeményezésének köszönhetően összesen közel 20 millió forint értékben adott át élelmiszereket a Baptista Szeretetszolgálatnak.

Elismerések, díjak a 2023-as év legjobb szeretetszolgálatosainak

Budapest - A Baptista Szeretetszolgálat 2013-ban díjakat alapított azzal a céllal, hogy az általa fenntartott intézményekben dolgozó, kiváló szakmai tevékenységet végző kollégáit elismerje és megköszönje munkájukat. A 2023. év elismeréseit december 15-én a Benczúr utcai Baptista Házban vehették át munkatársaink, önkénteseink.

Lap tetejére